Lapas

trešdiena, 2010. gada 14. jūlijs

Iztikas minimums tuvplānā

Vai ik dienas presē, televīzijā un citos medijos dažādos kontekstos parādās vārdi – iztikas minums. Ar šo statistikas rādītāju tiek salīdzinātas algas, indeksētas pensijas, pēc tā tiek vērtēts dzīves līmenis, nākotnes perspektīvas un ekonomiskā situācija valstī. Taču neviens nepaskaidro, neprecizē un nepopularizē, kas tad īsti veido šo iztikas minimumu. Iemeslu šādai noslēpumainībai nav tālu jāmeklē – rūpīgāk iepazīstoties ar šo sauso statistikas skaitli un tā saturu, atklājas interesanta aina. Iztikas minimums tiek aprēķināts, sasummējot vidējās tirgus cenas noteiktam preču un pakalpojumu grozam. Tas pats par sevi liekas loģiski un saprotami, taču izbrīnu rada šī patēriņa preču un pakalpojumu groza saturs. Šeit atrodams labs materiāls kādam humora raidījumam un tas būtu patiešām smieklīgi, ja vien šis iztikas minimuma cipars netiktu izmantots, lai demonstrētu, cik labi strādā valdība, atainotu, kā dzīvo mūsu tauta un cik naudiņas nepieciešams, lai teorētiski spētu izdzīvot šodienas Latvijā. Šādā kontekstā atklātie fakti rada neizpratni par to, kā politiķi vispār uzdrošinās atsaukties un vērtēt situāciju valstī pēc tik absurdiem datiem. Piedāvāju katram lasītājam pašam iepazīties ar to, kas tiek saukts par iztikas minimumu* un izvērtēt, vai tas ir pietiekami, varbūt par daudz, bet varbūt šādas statistikas izmantošana oficiāliem aprēķiniem ir apvainojums un necieņa pret tiem cilvēkiem, kuriem ar šādi iegūto it kā pietiekamo summu patiešām ir jādzīvo dienu no dienas. Lasot tabulās minēto, atcerieties, ka pēc valdības un deputātu domām, ar šo pilnīgi pietiek iztikšanai mūsu valstī.

Pārtikas preces

Gaļa un gaļas produkti 150 grami dienā

Zivis un zivju produkti 3,5 grami dienā

Piens un piena produkti 1,2 litri dienā

Olas Viena reizi divās dienās

Maize 240 grami dienā

Cukurs 7 grami dienā

Augu eļļa 1 grams dienā

Kartupeļi 230 grami dienā

Dārzeņi 170 grami dienā

Augļi un ogas 9 grami dienā


Pārtikai tas arī viss. Miltu izstrādājumi nav paredzēti vispār, nemaz nerunājot par tādām ekstrām kā dzeramais ūdens un sāls. Bet iztikt izdzīvošanas līmenī, protams, ar to ir iespējams. Tiesa dārzeņu un īpaši augļu tā pamazāk un īsti veselīgs šis uzturs nesanāk vis.

Tālāk pievēršamies citām precēm, kas jau ievieš zināmas šaubas par patēriņa groza saikni ar realitāti.

Nepārtikas preces

Mētelis Viens uz 7 gadiem

Vējjaka Viena 4 gados

Kostīms Viens 5 gados

Bikses Vienas 2 gados

Kleita, svārki Viena 1,5 gados

Džemperis, jaka Viens 2 gados

Krekls Viens gadā

Treniņtērps Viens 3 gados

Kaklasaite Viena 10 gados

Peldbikses, peldkostīms Viens 5 gados

Zeķes Divi pāri gadā

Apakšbikses 3.5 gadā

Gultasveļa Viens komplekts divos gados

Sega Viena 10 gados

Spilvens Viens 8 gados

Zābaki Vieni 3 gados

Kurpes Vienas 2 gados

Sporta apavi Vieni 3 gados

Gumijas zābaki Vieni 4 gados

Lietussargs Viens 7 gados

Soma Viena 5 gados

Čemodāns Viens 9 gados

Apģērbu klāsts patiešām iespaidīgs. Labprāt reiz palūkotos uz Saeimas deputātu, kuram mugurā piecus gadus vecs uzvalks, veselu gadu katru dienu nēsāts krekls un desmit gadus nokalpojusi kaklasaite, bet kājās divus gadus diendienā nonēsātas kurpes.


Kultūrpreces un sporta preces

Pulkstenis Viens 6 gados

Grāmatas 2 gadā

Radio Viens 6 gados

Avīzes žurnāli Katru dienu pa vienam

Slēpes vai slidas Viens pāris uz 10 gadiem

Pildspalvas vai zīmuļi Četri gadā

Burtnīcas 1 katru mēnesi


Lai gan valsts uzdevums ir veicināt tautas masveidīgu sportošanu un atbildīgās personas uz to mudināt mudina, rīkojot dažādas kampaņas, redzam, ka latvietim – parastajam – paredzēts vien viens treniņtērps trīs gados un vienas slēpes uz desmitgadi. Ar to, šķiet, ir krietni par maz, lai piespiestu vairumu cilvēku uz kādu fizisku nodarbi. Par līdzekļiem Latvijas masveidīgākajiem un populārākajiem sporta veidiem, basketbolam un hokejam, rādās, ir piemirsts pavisam.


Sadzīves elektropreces

Ledusskapis Viens uz 20 gadiem

Gludeklis Viens uz 16 gadiem

Gaismas ķermenis Viens uz 14 gadiem

Spuldze 60W 3 gadā



Telefonsakari, televizors un veļas mašīna, šķiet, uzskatāmi par lieku greznību, bez kuras iztikt, protams, var, bet kādēļ šeit nav ne vārda par ēst gatavošanai nepieciešamo gāzes vai elektrisko plīti?

Mēbeles

Skapis Viens uz 20 gadiem

Dīvāns/gulta Viens uz 14 gadiem

Krēsls/taburete Viens uz 5 gadiem

Daudz tas nav, bet labi, ka vispār ir iekļauts, jo, piemēram, galdu, santehniku un tamlīdzīgas lietas izrādās, ka nevajag vispār. Tāpat kā plauktus, vai, piemēram, jaunus logus reizi divdesmit gados, lai kaut nedaudz uzlabotu katastrofālos energoefektivitātes rādītājus valstī.

Pakalpojumi

Frizieris 4 reizes gadā

Ķīmiskā tīrītava 2 reizes gadā

Apavu remonts 2,5 reizes gadā

Īres maksa 9 m2 gadā

Ūdens apgāde 90 m3 gadā

Kanalizācija 90 m3 gadā

Apkure Par 6 m2 vienu reizi gadā!

Karstais ūdens Vienu reizi par 5,5 m2

Dabasgāze 14,4 m3 gadā

Sašķidrinātā gāze 30 kg gadā

Elektrība kwh 360 kwh gadā

Pirmsskolas bērnu iestāžu apmeklējumi 18 dienas gadā

Šī iedaļa visvairāk liek apšaubīt tās autoru prāta spējas. Uzskaitīto komunālo pakalpojumu daudzumi, kas tiek ņemti par pamatu izdzīvošanas rādītājiem, ir vienkārši absurdi. Nav īsti skaidrs, vai tam, kurš tos šeit ielicis, daudz labāk nepadotos rakstīt fantastikas romānus šādu ekonomisku dokumentu vietā. Pēc dokumenta autoru domām, apkure un siltais ūdens cilvēkam Latvijā nepieciešams vienu mēnesi un tikai mājokļa mazākajā telpā. Pārējā laikā var droši iztikt bez. Turklāt siltais ūdens tiek mērīts kvadrātmetros.

Un visbeidzot ir lietas, kurām ticis atvēlēts, nevis noteikts vienību daudzums, bet gan konkrēta summa naudā, kas noteikta procentos, no kopējā iztikas minimumu sastādošā groza izmaksām, jeb no iztikas minimuma, kurš uz 2010. gada jūniju (pēdējie Latvijas Statistikas pārvaldes publicētie dati) valstī ir noteikts LVL 166,36,- apmērā, vai no konkrētās preču grupas kopējās vērtības. Tā kā precīzu grupas vērtību aprēķināt nav iespējams, aprēķins veikts no kopējā patēriņa groza vērtības un tātad reālie skaitļi patiesībā ir vēl mazāki.

Citi pārtikas produkti 1,7% jeb nepilni 3 lati gadā

Citi apģērba gabali 5% no preču grupas jeb 8 lati un 32 santīmi gadā

Cita veļa 1% no grupas jeb 1 lats un 66 santīmi gadā

Citi apavi 1% no grupas jeb 1 lats un 66 santīmi gadā

Citas kultūrpreces 17% no grupas jeb ~28 lati gadā

Citas elektropreces 2% no grupas jeb ~3 lati un 30 santīmi gadā

Citas mēbeles 8% no grupas jeb nepilni 13 lati gadā

Trauki un mājsaimniecības piederumi 0,7% jeb 1 lats un 16 santīmi gadā

Medikamenti un higiēnas preces 2,7% jeb 4 lati un 49 santīmi gadā

Kurināmais 0,1% jeb 16 santīmi gadā

Citi pakalpojumi 0,7% jeb 1 lats un 16 santīmi gadā

Citi komunālie maksājumi 0,1% jeb 16 santīmi gadā

Transporta pakalpojumi 2,4% jeb nepilni četri lati gadā

Citi izdevumi 2.1% jeb 3 lati un 49 santīmi gadā


Šeit galvenokārt jāizceļ transportam un higiēnas precēm atvēlēto līdzekļu apjoms un, protams, kurināmais par 16 santīmiem gadā. Kā autori tikuši pie šādiem skaitļiem, nav īsti saprotams.

Apkopojot visas grozā iekļautās grupas rodas divi svarīgi secinājumi:

1) lielākā daļa grozā iekļauto lietu tiek aprēķinātas nepietiekamā daudzumā un reāli nepieciešams pat desmitiem reižu lielāks vienību skaits.

2) Virkne ikdienā jebkuram nepieciešamu lietu vispār nav iekļautas šajā grozā. Piemēram, netiek paredzēti nekādi izdevumi bērnu uzturēšanai, izņemot 18 dienas bērnudārzā uz gadu. Ēst un apģērbt bērnus nav paredzēts, tāpat dzīvojamā platība un komunālie izdevumi aprēķināti nepietiekoši pat vienam cilvēkam, kur nu vēl bērniem. Tāpat nav iekļauti pasta pakalpojumi, zemes nodoklis, kuru maksā lielākā daļa iedzīvotāju, un daudzas citas lietas.


Lai vēl uzskatamāk parādītu, cik tālu no realitātes ir šis politiķu jājamzirdziņš, veicu provizorisku pētījumu par to, kas tad patiesībā ir pirmās nepieciešamības lietas katram cilvēkam un cik tās maksā mūsdienu Latvijā – valstī ar augstāko inflāciju Eiropā. Aprēķina pamatam izmantota tipiska latviešu ģimene – divi pieaugušie un viens bērns, kuri dzīvo uz kredīta iegādātā vai īrētā divistabu dzīvoklī un pārvietojas ar sabiedrisko transportu. Tabulā norādītas tikai tās būtiskākās pozīcijas, kas apjomā vai saturā atšķiras no patēriņa grozā iekļautajām.


Prece vai pakalpojums/ Patēriņa groza dati/ Reālā nepieciešamība /Komentārs

Kostīms /Viens 5 gados /Viens gadā jeb 5x vairāk kā paredzēts/ Drēbes novalkājas daudz ātrāk kā 5 gados, īpaši, ja tās jāvelk bieži.

Bikses /Vienas 2 gados /Divas gadā jeb 4x vairāk kā paredzēts /Vai tiešām vienas derēs gan ziemai, gan vasarai?

Krekls /Viens gadā /Divi gadā jeb 2x v vairāk kā paredzēts/ Velkot 1 kreklu gadu katru dienu viņš sen būs izdilis caurs, turklāt drēbes ir arī jāmazgā.

Zeķes/ Divi pāri gadā/ 10 pāri gadā jeb 5x vairāk kā paredzēts /Vai tiešām kāds var iztikt ar diviem pāriem zeķu gadā?

Sega /Viena 10 gados /Divas 5 gados jeb 4x vairāk kā paredzēts /Viena sega arī bērnam vajadzīga.

Spilvens /Viens 8 gados/ Divi 8 gados jeb 2x vairāk kā paredzēts/Viens spilvens bērnam

Kurpes /Vienas 2 gados/ Divas 2 gados jeb 2x vairāk kā paredzēts/ Vismaz vienas apmaiņai taču vajag

Ledusskapis/ Viens uz 20 gadiem /Viens uz 10 gadiem jeb 2x vairāk kā paredzēts /Tik ilgi šāda tehnika jau sen vairs nekalpo

Gludeklis /Viens uz 16 gadiem /Viens uz 10 gadiem jeb 0,6x vairāk kā paredzēts /Tik ilgi šāda tehnika jau sen vairs nekalpo

Gaismas ķermenis /Viens uz 14 gadiem/ Viens uz 5 gadiem jeb 2,8x vairāk kā paredzēts /Gaismas ķermeņi mēdz bojāties un plīst.

Spuldze 60W/ 3 gadā /Vismaz 10 gadā jeb 3x vairāk kā paredzēts /Pieņemot, ka tikai pa vienai spuldzītei ir katrā telpā divistabu dzīvoklī un tās izdeg reizi pusgadā

Īres maksa/ 9 m2 /20m2 x 12 mēneši = 240m2 jeb 26x vairāk kā paredzēts /Vidējs divistabu dzīvoklis ir ~40m2 liels. Tātad uz diviem pelnošajiem katram pa 20m2 katru mēnesi.

Apkure/ Par 6 m2 vienu reizi pa visu gadu! /20m2 x 7 mēneši = 140m2 jeb 23x vairāk kā paredzēts /Jākurina viss dzīvoklis 7 mēnešu apkures sezonā.

Karstais ūdens/ Vienu reizi par 5,5 m2 / 2m3 x 12 mēneši


Nav saprotams, kāpēc paredzētais ūdens patēriņš mērīts kvadrātmetros. Turklāt siltais ūdens nepieciešams visu gadu.

Elektrība kwh 360 kwh gadā 150kwh x12 mēneši = 1800 kwh jeb 5x vairāk kā paredzēts Reālais patēriņš rēķināts pie situācijas, kad mājās nav boilera un elektriskās plīts. Pretējā gadījumā patēriņš ir aptuveni divas reizes lielāks.

Pirmsskolas bērnu iestāžu apmeklējumi 18 dienas gadā ~ 200 dienas gadā jeb 10x vairāk kā paredzēts Nerēķinot brīvdienas, vasaru un svētku dienas sanāk aptuveni 200 dienas nevis 18.

Trauki un mājsaimniecības piederumi 0,7% jeb 1 lats un 16 santīmi gadā 5 lati mēnesī = 60 lati gadā, jeb 52x vairāk kā paredzēts Par valsts noteikto latu sanāk gadam viena trauku mazgājamā līdzekļa pudele un viss.

Medikamenti un higiēnas preces 2,7% jeb 4 lati un 49 santīmi gadā Vismaz 10 lati mēnesī x12 = 120 lati gadā jeb 27x vairāk kā paredzēts Cilvēkam katru mēnesi nepieciešamas vismaz ziepes, tualetes papīrs, intīmās higiēnas preces un arī medikamenti

Transporta pakalpojumi 2,4% jeb nepilni četri lati gadā Vismaz 20 lati x12 mēneši = 240 lati gadā, jeb 60x vairāk kā paredzēts Reālie tēriņi rēķināti pieņemot, ka cilvēks brauc ar vienu sabiedrisko transportu (pie biļetes cenas 0,5 Ls) uz darbu un atpakaļ un brīvdienās staigā kājām.

Gāzes plīts Nav paredzēta Viena 10 gados Daudzdzīvokļu mājās malkas plīts nav iespējama

Galds Nav paredzēts Viens 10 gados Pieņemot, ka bērns mācās pie virtuves galda, var iztikt bez rakstāmgalda.

Izdevumi bērna uzturēšanai Nav paredzēti 48 lati mēnesī Valsts noteiktais uzturlīdzekļu minimums šobrīd.

Ka jau iepriekš secināts, lielākā daļa preču un pakalpojumu tiek aprēķināta nepietiekamos daudzumos. Turklāt visabsurdākie lielumi iekļauti tieši visdārgākajās un nepieciešamākajās pozīcijās, kas nodrošina cilvēka pamatvajadzības. Tā maksājumi par īri dzīvokļa kredītu dzīvē ir 26 reizes lielāki, maksa par apkuri 23 reizes lielāka, par elektrību 5 reizes lielāka, par transportu 60 reizes lielāka, bet izdevumi par medikamentiem un higiēnas precēm 27 reizes lielāki kā valsts aprēķinos minētie. Vidējā īres maksa vai kredīta maksājums par divistabu dzīvokli ir vismaz 100 latu mēnesī, tātad starpība ir vismaz (100/26 x 25) 96 lati. Maksa par apkuri standarta divistabu dzīvoklim šoziem būs vismaz 60 latu, tātad starpība ir 47 lati. Reālās elektrības izmaksas ir vismaz 10 lati mēnesī noteikto 2 latu vietā. Transporta izmaksas patiesībā ir vismaz 20 lati, nevis 30 santīmi mēnesī – starpība 19,70 lati. Medikamentiem un higiēnas precēm mēnesī jāatvēl vismaz 10 lati, nevis valsts paredzētie 36 santīmi – starpība 9,63 lati. Tāpat jāpieskaita arī izdevumi bērnam vismaz valsts noteikto minimālo uzturlīdzekļu (48Ls) apjomā.

Saskaitot visas šīs papildus izmaksas kopā, un. pat nepieskaitot papildus naudu apģērbam un citām lietām, kuru valsts noteiktie daudzumi ir nepietiekami, aprēķini rāda, ka reālais iztikas minums veidojas šāds: 166,36 (esošais iztikas minimums) + iepriekš aprēķinātās starpības visdārgākajās un nepieciešamākajās pozīcijās, kas sastāda 96+47+10+19,70+9,63+48. Tātad pats mazākais skaitlis, kuram vajadzētu būt noteiktam par iztikas minimumu Latvijā ir LVL 396,02,- (trīs simti deviņdesmit seši lati un 02 santīmi). Tas tad būtu kaut nedaudz pietuvināts patiesajām izmaksām un nepieciešamībām, kas nodrošina tikai pamatvajadzības – jumtu virs galvas, ēdienu, siltumu, elektrību un vienu bērnu sabiedrības atražošanai.

Salīdzinot abas tabulas un izvērtējot starpību ciparos, kļūst skaidrs, ka valstsvīri, izmantojot pēc spēkā esošās metodikas aprēķinātu iztikas minimumu, savos finansu aprēķinos vai nu apzināti lieto šo nekur nederīgo ciparu, lai maldinātu tautu un censtos tai iestāstīt, ka viss ir kārtībā, jo, lūk, vidējā alga taču divkārt pārsniedz šo minimumu un arī daļa pensionāru jau dzīvo pāri šim rādītājam, tātad drošu roku pieskaitāmi labi pārtikušo pulciņam; vai arī otrs variants – politiķi ir pavisam attālinājušies no dzīves realitātes un patiešām domā, ka ar šādu naudiņu ir iespējams izdzīvot, lai gan paši tik mazu summu savā konta atlikumā neatminas redzējuši.

Jācer, ka šis raksts atradīs kādas dzirdīgas ausis arī tur augšā, varas gaiteņos, un kāds no varas vīriem būs tik drosmīgs un paudīs savu viedokli par šo acīmredzamo cilvēku muļķošanu un sabiedrības acu aizmālēšanu, kā arī beidzot šis dokuments tiks pārstrādāts un turpmāk iztikas minimums tiks aprēķināts tā, lai ar šo summu patiesi arī varētu izdzīvot realitātes šovā, „Dzīvojam Latvijā.”
____________________________________

* dati ņemti no Latvijas Republikas Ministru padomes lēmuma Nr. 95

„Par iedzīvotāju naudas ienākumu indeksācijas nodrošināšanu” 3. pielikuma.

11 comments:

Anonīms teica...

Turpināt!!! Un pēc iespējas vairāk publiskot! Pietiek baidīties no atklātības! Ne jau valstsvīri par to runās! Cik ilgi mēs tādiem dosim darbu, cik ilgi ļausim iedzīvoties uz tautas rēķina?

binary teica...

Daudz kas, protams, šķiet komiski, taču nevaru visam "pētījumam" piekrist.

Kas īsti ir ar to "bērnam arī vajadzīgs"? Bērna izdevumi skaitās klāt pieaugušo izdevumiem? T.i., ja ģimenē ir 2 pieaugušie un 3 bērni, tad ģimenei kopumā paredzēti 2 iztikas minimumi vai 5 iztikas minimumi? Slinkums meklēt pa likumiem :)

Tālāk par "must have" lietām:
*) kostīms - ikdienā daudzi tādu nelieto (ja neskaita cilvēkus, kam ieņemamais amats to pieprasa). Principā man skapī ir uzvalks - pirkts uz kāzām. Uzvilkts 2 reizes - uz kāzām un uz 1 koncertu. Vai tuvāko 5 gadu laikā būs nepieciešams cits? Šaubos. Vai ir nepieciešams "1x gadā"? Noteikti nē - ko tādu savos 25 gados esmu ģērbis vien kādas 5 reizes (izlaidumi, kāzas, pāris koncerti).
*) par gaismas ķermeņiem grūti ko konkrētu pateikt. Nevaru piekrist, ka viņi bieži lūztu (lustras parasti salūzt tad, ja no visa spēka iebliež ar slotas kātu ;) cik bieži tas notiek?). Cita lieta - divistabu dzīvoklī vajag kā minimums 4-5 lustras (katrā istabā, virtuvē, vannasistabā, koridorā)...
*) transporta izdevumi - te būtu jāapsver iespēju iegādāties mēnešbiļeti, nevis katru reizi pirkt biļeti. Vēl variants - nopirkt velo - siltajos gada mēnešos (kad temperatūra ir ap 0°C vai vairāk) tad varētu aizmirst par regulāriem maksājumiem. Kad temperatūra noslīd pārāk zemu, tad gan ar "parastu riteni" labāk nebraukt (pie -10°C parastās bremžu gumijas jau kļūst tik cietas, ka nebremzē; pie -5°C gan vēl var braukt, ja ir atbilstošs apģērbs)
*) "Gāzes plīts Nav paredzēta Viena 10 gados Daudzdzīvokļu mājās malkas plīts nav iespējama" - cik zinu, ir vietas, kur ar likumu aizliegta gāzes plīts (virtuves, kas apvienotas ar dzīvojamo istabu) - tur nāksies iztikt ar elektrisko
*) elektrība - 150kWh mēnesī uz cilvēku jau nu gan nebūs. Mums mēnesī uz 2 cilvēkiem ir ap 120-130 (decembrī gan bija 180), tātad uz cilvēku 60-65 kWh (decembrī - 90). Un tas ir ar visu to, ka mājās ir kārtīga elektriskā plīts, tvaiku nosūcējs, viens no kompjiem strādā 24h diennaktī, tiek lietota veļasmašīna un visbiežāk ieslēgtā lustra patērē 200W (5x 40W).
*) "Maksa par apkuri standarta divistabu dzīvoklim šoziem būs vismaz 60 latu, tātad starpība ir 47 lati." - par 67m² par decembra mēnesi samaksājām 45 Ls, citus mēnešus - 10-15 Ls. Mums tad būtu "nestandarta divistabu dzīvoklis"? Šomēnes eksperimentējam - vai ar segas palīdzību sanāks samazināt par apkuri maksājamo summu.

"Tātad pats mazākais skaitlis, kuram vajadzētu būt noteiktam par iztikas minimumu Latvijā ir LVL 396,02,-" - ja dzīvo viens, tad Rīgā ar tādu ciparu var izdzīvot (samērā augstas īres maksas dēļ gan nekas daudz pāri nepaliek). Ja dzīvo vairāki cilvēki kopā, tad daudzas izmaksas samazinās (gan īre, gan elektropatēriņš, gan siltums), un ja katrs mājās atnes 400 Ls, tad jau kaut kas arī paliek pāri. Tas tā - ja dzīvo Rīgā. Ja kaut kur tālāk no Rīgas, tad, cik zinu, īre ir daudz lētāka (pēc sludinājumiem spriežot, piemēram, Liepājā sakarīgu 50m² dzīvokli var dabūt par 50-70 Ls mēnesī) - tātad tas "nepieciešamais" cipars būtiski samazinās.

Unknown teica...

to binary:

Bērns jau neko nepelna, attiecīgi loģiski, ka viņš jāuztur no pieaugušā ienākumiem. Ģimenei neviens neko neparedz, paredz uz vienu cilvēku.

a)cik bieži Tu vilktu to uzvalku, ja no cita apģērba Tev būtu tikai vienas bikses reizi divos gados?

b) nopirkt velo arī maksā naudu

c) elektriskā plīts jau arī nav paredzēta, tā ka ir vienalga, kura trūkst

d)acīmredzot mājās neuzturaties, tāpēc patēriņš mazs. man uz diviem sanāk 400-450 mēnesī, bet tas ir ar boileri, tāpēc daļu nometu nost, atstājot 150 uz degunu

e) nezinu, kur tādi cipari Tev, tas nav pēc RS cenām. man par 74m2 dzīvokli ziemā apkure vien ir ap 90-100

Anonīms teica...

pēc valdības un deputātu domām, ar šo pilnīgi pietiek
--
Visu cieņu, bet autors acīmredzot nesaprot vārda "minimums" nozīmi.

Anonīms teica...

Tieši tāpēc tas ir iztikas MINIMUMS!!!!!!!!!!!

Anonīms teica...

Mjā, un to, ko nozīmē statistika, bloga autors, iespējams, arī nesaprot.
Tas viss ir rēķināts videjajam Latvijas iedzīvotājam, bet no iedzīvotājiem puse un vēl mazliet ir sievietes, bet pārējie vīrieši. Tad nu vidējais cilvēks tāds hermafrodīts vien ir, un viņam vajag gan uzvalku, gan kleitu. Ja vienu dienu velk uzvalku, bet otru - kleitu, tad jau diezgan ilgi tās drēbes kalpos :)
Tāpat par pārējām lietām - ir cilvēki, kas dzīvo daudzdzīvokļu mājā un maksā traku naudu par apkuri, bet citi dzīvo privātmājā ar pašu vāktas malkas apkuri, tad nu vidēji tās izmaksas nebūs tik lielas.
Vel jau diskutejama lieta ir par produkta vidējās cenas aprēķinu. Kādreiz papētīju, sanāca, ka ņem 2,5% piena cenas visos veikalos, un sarēķina vidējo. Nu, diez vai cilvēks, kurš dzīvo tuvu minimumam, apmeklēs dārgos veikalus un pirks pienu tajos. Vai pirks 2%, kas ir lētāks.
Viens gan - šo skaitli var izmantot tikai statistiķi, lai raksturotu attīstības tendences. Praktiski to nevar izmantot. Ja kāds to cenšas, tad vai nu nesaprot lietas būtību, vai ir politiķis.
Vēl par miltu produktiem - cepumi tur noteikti bija

Anonīms teica...

autoram faktus uzskaitīt sanāk, bet pirms secinājumu izdarīšanas un viedokļu izteikšanas vajadzētu tomēr izglītoties divās zinātnēs, pirmkārt, statistikā, otrkārt, valsts pārvalde.

jo:
1)statistikā rēķina teorētisko vidējo un tāds nekad nav atrodams dzīvē.
2)vainot valdību un deputātus šādā statistikas formulējumā ir absolūti nekompetenti - ne jau viņi raksta šo likumu, bet gan atbildīgās ministrijas ierēdņi, kuri nebūt nav politiķi, bet gan tādi paši iedzīvotāji kā tu.
3)lūdzu citātu, kur deputāti ir teikuši, ka ar šādu minimumu var izdzīvot!

nolaidies uz zemes tu izlepušais - cilvēki latvijā izdzīvo arī ar mazākām summām

Anonīms teica...

raksta autors noteikti saprot, ko nozīmē minimums.
ar minimumu jāvar izdzīvot, tas ir vairāk kā skaidrs. ar nosauktajām vajadzībām un skaiļiem izdzīvot nevarētu neviens

Anonīms teica...

Nu godīgi sakot, ja nav bērna, tad izdzīvot var.
Es pati pirms 3 gadiem saņēmu algu 200 Ls un vasarā pat varēja izgrozīties tā, ka viena mēneša alga paliek pāri, turklāt es apmeklēju arī kino, teātri un kafejnīcas, ceļoju (lētās avio kompānijas). Vienīgi, protams, nesāku no 0 punkta - kad nav pilnīgi nekāda apģērba un arī nevienas mēbeles, bet domāju, ka cilvēki, kam tiešām ir jādomā par naudu, visas šīs pozīcijas atrisina daudz atjautīgāk.
Kaut vai dažādas mēbeles bieži vien remontējot dzīvokli utt. cilvēki atstāj pie miskastēm. Un nedomāju, ka šādi iegūts galds būtu kas slikts.
Tas pats uzvalks - vīrietis ar maziem ienākumiem droši vien uzvalka vietā nopērk džemperi, kas maksā daudz lētāk, turklāt tad par atvēlēto summu sanāk vairāki gadā. Gumijnieki arī diezin vai ir katram cilvēkam, šī pozīcija aiziet par citām kurpēm.

Un par elektrību. Mēs ar draugu dzīvojam divatā, studenti. Abiem portatīvie datori ir ieslēgti apmēram 20h dienā, ir mikroviļņu krāsns, elektriskā tējkanna, elektriskā cepeškrāsns, tvaika nosūcējs, ledusskapis, veļasmašīna, tv (skatamies ļoti reti). Bet elektrību tērējam tuvu 100kwh, nedaudz pāri. Tas ir pilnīgi noteikti, ka cilvēks, kuram ir minimālie iztikas līdzekļi (tātad nav visu mūsu elektrisko ierīču + datoru 20h diennaktī) tērē mazāk par mums. Es domāju, ka kādas 80kwh būtu pietiekoši.

RobertHawk teica...

Iztikas minimums drīzāk atgādina izdzīvošanas minimumu!

Anonymous teica...

Sveiki visiem, mani ir samelojuši tik daudzi uzņēmumi, kuri apgalvoja, ka ir īstie aizdevēji, taču visi mani centieni ir bijuši veltīgi, es esmu zaudējis vairāk nekā 3500 eiro viltus aizdevējiem, kuriem apgalvo, ka nav tādi, kādi viņi ir. Līdz brīdim, kad mans draugs iepazīstināja mani ar pareizo aizdevēju, ar kuru es sazinājos, un es veiksmīgi saņēmu no viņiem aizdevumu tikai 48 stundu laikā, es ieteiktu ikvienam, kurš meklē aizdevumu, nebaidoties sazināties ar viņiem pa e -pastu: lapofunding960@gmail.com
Whatsapp +447883183014